2014. február 23., vasárnap

Csinálj magadnak tusfürdőt

Tusfürdő vagy folyékony szappan készítése házilag

Hozzávalók 5o g natúr szappan , 3oo ml víz, 2o csepp illó
Lereszeljük a szappant, egy kisebb lábasba beletesszük, 3 dl vízzel felöntjük és lassú tűzön kevergetve megolvasztjuk. Mikor már nem úszkálnak a szappandarabkák a vízben levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk mikor már majdnem kihűlt beletesszük a 2o csepp illóolajat tetszés szerint és jól összekeverjük, akár mixert is használhatunk, majd üres tusfürdős, vagy pumpás flakonokba öntjük. Kész a tusfürdő vagy folyékony szappanunk!

Tusfürdő vagy Szappan?


Nem olyan régi ez a hiedelem: még a II. világháború évei alatt is a szappan volt a legelterjedtebb mosakodószer. A más tenzidekkel működő tusfürdők használata tulajdonképpen akkortájt terjedt el. Manapság a gazdaságilag fejlett országokban a lakosság többsége tusfürdőkkel mosakszik. De ahogy nőtt a gyártásuk volumene, úgy terjedtek el a civilizációs bőrbetegségek a modern világban. Egyre több az ekcémás, rosaceás, pikkelysömörös megbetegedés barátaink, ismerőseink között. A tusfürdők ugyanis nem tisztítanak eléggé, és túlságosan tisztítanak egyszerre. Ez azt jelenti, hogy túl sok zsiradékot oldanak le a bőrfelszínről (főként igaz ez az SLS-tartalmú tisztálkodószerekre), ezzel együtt nem távolítják el az elhalt hámsejteket, amik felhalmozódva kiváló táptalajai a szervezetünk számára káros mikroorganizmusoknak.

Az utóbbi években rendkívül elterjedt, hogy az emberek tusfürdőt vásárolnak. Nem tudatos választás volt ez,inkább a reklámok hatása és persze az üzletek polcain ezeket lehetett megtalálni. Azt hallottuk, hogy milyen jól tisztít, habzik és jó az illata. Azt, hogy anyáink és nagyanyáink még szappannal mosták az arcukat és nem ismerték a pattanásos bőrt szinte már feledésbe merült.
Gondoljuk végig mi történt. A régi idők szappanai nem voltak túl vonzók és illatosak, de más lehetőség nem lévén ezt használták az emberek. A tusfürdők megjelenésével előtérbe került, hogy az illat milyen fontos szerepet játszik. Az persze idővel derült ki, ha kiderült egyáltalán, hogy a bennük lévő szintetikus anyagok és szintetikus illatok milyen sok embernél okoztak, okoznak bőrproblémákat. Száraz bőrérzet, allergia, ekcéma, pikkelysömör stb. Nem tudni milyen nagy szerepe van mindezek elterjedésében a tusfürdőnek. A tusfürdők ugyanis szinte lemoshatatlan érzetet keltenek,síkos marad a bőr a használatuk után,vagyis szárítanak. Mostanában újra felfedeztük a szappanok világát,most már megjelentek a tiszta,természetes szappanok vagy natúr szappanok. Ezek abban különböznek a régebbi illatos luxus szappanoktól, hogy csak tiszta növényi olajok, gyógynövények és illóolajok találhatók bennük. Ezek nem tartalmaznak szintetikus színező és illatanyagokat valamint kőolajszármazékokat. Ezek a szappanok túl a kellemes illaton, ami persze azonnal vonzóvá teszi őket, még olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, hogy visszazsírozzák a bőrt. Vagyis a testápolók használata szinte feleslegessé válik. A testápolókban is sok olyan összetevő megtalálható,ami gátolja a bőrlégzést és újabb bőrproblémákat generál. Visszatérve az általam készített szappanokhoz a tisztító hatáson a kellemes illaton túl,még olyan anyagok is fellelhetők bennük, mint:a fahéj, -csoki, -levendula, -mák, -tengeri só, -kávé, -körömvirág, -kecsketej, -orvosi szén stb. A különböző szappanok más és más bőrtípusra és bőrproblémára nyújtanak hathatós megoldást. A natúr szappanok használata után enyhülnek a tünetek, nem kell azonnal gyógyszerekkel vegyszerekkel kezelni a bőrt. Tehát én tapasztalatból beszélek, amióta szappant használok, nem szárad a bőröm, utána nem kell kenegetni testápolóval, ekcémás tünetek megszűntek lányomnál is nálam is. Kedvencem az olivaszappan, lehet azért mert ez volt első szappanom, kellemes illatú, lágyan habzó, jótékony a bőrnek. De mindegyik szappant kipróbáltam már és tudom ajánlani bármelyiket!
Következőkben bemutatok egy egyszerű receptet azoknak akik ragaszkodnak a tusfürdőzéshez vagy folyékony szappanhoz, de vegyszermenteset akarnak 1oo%ban natúrt!