Miből készűlnek a natúr szappanok?

Miből készülnek a natúrszappanok? 

 ♦ Élelmiszeripari minőségű növényi zsírokból (pálmavaj, kókuszvaj, shea-vaj) és olajokból (olíva-, repce, mandula-, rizscsíra, jojoba, ricinus-, pálma-, hidegen sajtolt napraforgó-, dió-, szója-, szőlőmag-, sárgabarackmag olajból),lanolin, disznózsír, orvosi szén,  gyógy- és fűszernövények főzetéből, esetenként kecsketej, méz, méhviasz, friss és szárított virágok,  felhasználásával készülnek. 

 ♦ Mesterséges színezéket és illatanyagokat a szappanjaim nem tartalmaznak, színüket fűszerek (pl. fahéj, kakaó, kávé, vanilia mag, spirulina), illetve a felhasznált növények (pl. csalánlevél, körömvirág- kamilla- és levendulaszirmok) illetve főzetük, enyhe illatukat pedig a felhasznált növények, fűszerek, illetve 100%-os tisztaságú (Aromax, Solaris, Helen vagy gyógyszertári ) illóolajok adják. 

 ♦ A szappanok extra ápolóolajokat is tartalmaznak, melyeket a szappanosodást követően adva a masszához (pl. jojoba, extra szűz olíva- rizscsíra-, mandula- és ricinusolajat és shea vajat ), mintegy természetes testápolóként hidratálják, ápolják a bőrt. Az enyhe bőrradírozó hatást egyes szappanoknál  kókuszreszelék, tengeri só, kávé- és fahéj őrlemény, vagy mákszemek biztosítják. 
 Lúg (NaOH és víz)
 LÚG NÉLKÜL NINCS SZAPPAN!
A szappankészítés során a következő történik
zsiradékok + lúg = szappan
melléktermékként, pedig glicerin képződik (amit a gyári szappanok többségéből sajnos kivonnak, mi viszont benne hagyjuk, bőrünk örömére!)
A lezajló folyamatot szappanosodásnak, szaponifikációnak nevezik, mely ha lezajlik(ezért van szükség a pontos receptre, elkeszítésre majd száradási időre), a zsiradék többé már nem zsiradék, mint ahogyan a lúg sem lúg többé hanem együtt SZAPPANT alkotnak.
Régen  nagyanyáink is ezzel a módszerrel főzték házilag a szappant, lúgot, hamulúgot és disznózsírt használva.
A szappanosodás egy folyamat. Időbe telik míg lezajlik, az összetevők függvényében átlagosan kb. 4-6 hetet vesz igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése