Miből
készülnek a natúrszappanok?
♦ Élelmiszeripari minőségű
növényi zsírokból (pálmavaj, kókuszvaj, shea-vaj) és olajokból (olíva-, repce,
mandula-, rizscsíra, jojoba, ricinus-, pálma-, hidegen sajtolt
napraforgó-, dió-, szója-, szőlőmag-, sárgabarackmag olajból),lanolin, disznózsír, orvosi szén, gyógy- és
fűszernövények főzetéből, esetenként kecsketej, méz, méhviasz, friss és
szárított virágok, felhasználásával készülnek.
♦
Mesterséges színezéket és
illatanyagokat a szappanjaim nem tartalmaznak, színüket fűszerek (pl.
fahéj, kakaó, kávé, vanilia mag, spirulina), illetve a felhasznált
növények (pl. csalánlevél,
körömvirág- kamilla- és levendulaszirmok) illetve
főzetük, enyhe illatukat pedig a felhasznált növények, fűszerek, illetve
100%-os tisztaságú (Aromax, Solaris, Helen vagy gyógyszertári )
illóolajok
adják.
♦
A szappanok extra
ápolóolajokat is tartalmaznak, melyeket a szappanosodást követően adva a
masszához (pl. jojoba, extra szűz olíva- rizscsíra-, mandula- és
ricinusolajat és shea vajat ), mintegy természetes testápolóként
hidratálják, ápolják a bőrt. Az enyhe bőrradírozó hatást egyes
szappanoknál kókuszreszelék, tengeri só, kávé- és fahéj őrlemény, vagy
mákszemek biztosítják.
♦ Lúg (NaOH és víz)
LÚG NÉLKÜL NINCS SZAPPAN!
A szappankészítés során a következő történik
zsiradékok + lúg = szappan
melléktermékként, pedig glicerin képződik (amit a gyári szappanok többségéből sajnos kivonnak, mi viszont benne hagyjuk, bőrünk örömére!)
A lezajló folyamatot szappanosodásnak, szaponifikációnak nevezik, mely ha lezajlik(ezért van szükség a pontos receptre, elkeszítésre majd száradási időre), a zsiradék többé már nem zsiradék, mint ahogyan a lúg sem lúg többé hanem együtt SZAPPANT alkotnak.
Régen nagyanyáink is ezzel a módszerrel főzték házilag a szappant, lúgot, hamulúgot és disznózsírt használva.
A szappanosodás egy folyamat. Időbe telik míg lezajlik, az összetevők függvényében átlagosan kb. 4-6 hetet vesz igénybe.
LÚG NÉLKÜL NINCS SZAPPAN!
A szappankészítés során a következő történik
zsiradékok + lúg = szappan
melléktermékként, pedig glicerin képződik (amit a gyári szappanok többségéből sajnos kivonnak, mi viszont benne hagyjuk, bőrünk örömére!)
A lezajló folyamatot szappanosodásnak, szaponifikációnak nevezik, mely ha lezajlik(ezért van szükség a pontos receptre, elkeszítésre majd száradási időre), a zsiradék többé már nem zsiradék, mint ahogyan a lúg sem lúg többé hanem együtt SZAPPANT alkotnak.
Régen nagyanyáink is ezzel a módszerrel főzték házilag a szappant, lúgot, hamulúgot és disznózsírt használva.
A szappanosodás egy folyamat. Időbe telik míg lezajlik, az összetevők függvényében átlagosan kb. 4-6 hetet vesz igénybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése