2015. december 6., vasárnap

Hogyan alkalmazzuk, tárolás

1. Inhalálva

Aromatic
1. belélegezve az illóolajok a tudatra azonnal hatnak: némelyik stresszoldó, lazító, nyugtató másik felpörgető, jókedvre derítő hatással.
Íme az élettani háttér: az aromákat az orr hátsó részében levő idegvégződések érzékelik és a jeleket az agy limbikus rendszerébe továbbítják. A limbikus rendszer befolyásolja a hypothalamus működését, ez irányítja a hipofízist, amely központi szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának irányításában, amely felelős a közérzetért is. Ily módon az illatok felidézhetnek érzéseket, emlékeket is – és jó illatokhoz általában kellemes élmények, érzések társulnak.

A belélegzés is többféleképpen történhet:

  • sok esetben az is elég, ha beleszippantunk néhányszor az üveg fölé hajolva: pl. éberség fokozása vagy pillanatnyi stresszoldás esetén.
  • párologtatva hosszan tartó inhalálást érhetünk el. Az ultrahangos porlasztók az illóolajokat mikro-finomságú párává alakítja, ezek oxigénmolekulákhoz kötődnek és szétszóródnak a levegőben, hogy ezáltal több óráig frissítsék és javítsák a levegő minőségét, illetve – a belélegzés folytán – a szervezetünket. Attól függően, hogy milyen illóolajat cseppentünk a vízbe: lazít, nyugtat, légutakat tisztít vagy “csak” megöli a levegőben terjedő mikroorganizmusokat, amivel lényegesen csökkenti a gyógyulás időtartamát betegség esetén (FONTOS: 45-60°C alatt történjen a párologtatás, hogy ne veszítődjön el a terápiás, sejt-építő hatás);
Parologtato
  • esténként a párnára, pizsama nyaki részére cseppentve használhatjuk a nyugodt alvást biztosító, ellazító, immunerősítő, vagy a légúti betegségek gyógyítására javasolt illóolajokat;
  • fürdővízhez adva az előzőleg 1 kanál mézben/tejben/fürdősóban feloldott illóolajat hosszan tartó hatást érhetünk el. Ez esetben fokozzuk a felszívódást a második (külső) felhasználási mód szerint.

2. Külsőleg

Topical
2. Külsőleg: a bőrön (mint a test legnagyobb szervén) keresztül kerülnek be a testbe az illóolajok apró molekulái, feloldódnak a test zsírszöveteiben és testnedveiben. Így a keringés révén eljuthatnak a nyirok-és véráramba, egészen a sejtekig: ellazítanak, vagy stimulálnak, méregtelenítenek és/vagy regenerálnak. Fontos kihangsúlyozni, hogy a bőr nem rendelkezik “szűrő”-rendszerrel, így bármi, amit rákenünk bekerül a véráramba. Érdemes fokozottan odafigyelni, hogy a használt illóolaj (és bármilyen kozmetikum) jó minőségű legyen: ne tartalmazzon kőolaj származékot és egyéb, egészségre káros összetevőt.
A megfelelően kiválasztott illóolajokkal akár gyulladáscsökkentést, fertőtlenítést és immunrendszer erősítést is elérhetünk, nem beszélve szépítő és öregedésgátló hatásukról.

Külső alkalmazások:

  • talpra kenve a hatóanyag azonnal bekerül a véráramba és ott hat, ahol szükséges – ha ismerjük a talp reflexzónáit, akkor még pontosabban tudunk célozni az érintésünkkel, masszázzsal.
  • esténként talpra kenve alkalmazzuk a nyugodt alvást biztosító, ellazító, immunerősítő illóolajokat
  • mellkason, háton , nyakon használjuk a stresszoldó vagy a légzőszervekre ható illóolajokat
  • borogatással, például lázcsillapítás esetén
  • fájdalom enyhítésére az érintett zónára masszírozzuk
  • emésztést segíteni a hasi tájékra alkalmazzuk
  • fürdővízhez téve (előzőleg feloldva fürdősóban) nagy felületen szívódnak fel a hatóanyagok
  • szájöblítés kókuszolajjal hígítva (olajrágás), torokfájás esetén vagy méregtelenítésre
  • vízzel hígítva, gargarizálva szájüreg vagy torok fertőtlenítésére használhatóak.

3. Belsőleg

Internal
3. Bizonyos illóolajok belsőleg is alkalmazhatóak a megfelelő szabályok betartása mellett. Mivel külsőleg is ugyanolyan hatást érhetünk el velük, ezért a belső alkalmazás csak megfelelő ismeretek alapján javasolt és főleg azokat az illóolajokat, amelyek az emésztőrendszerre hivatottak hatni.
A tápcsatornán keresztül ily módon juttathatjuk be a szervezetünkbe a kiválasztott illóolajat vagy keveréket:
  • innivalóba keverve: vízbe, teába, tejbe, kávéba
  • salátába, süteménybe keverve, nem csak a fűszernövények illóolajait
  • kiskanál mézre cseppentve
  • kapszulába téve
  • kókuszolajjal/vízzel hígítva, gargarizálva szájöblítő gyanánt, vagy torok fertőtlenítésére használhatóak – ez nem lenyelendő!

Hordozó olaj

Olyankor van szükség hordozó olajra, amikor nagyobb felületen szeretnénk eloszlatni néhány csepp esszenciális olajat. Gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek előre hígított keveréket érlelhetünk benne.
Jó tudni: Amikor allergiás reakció lép fel az illóolaj használat során, tulajdonképpen az történik, hogy túl töményen kerültek a hatóanyagok igen pici felületre. Ilyenkor néhány csepp hordozó olaj segítségével könnyedén szétoszlathatjuk nagyobb felületre, így azonnal megszűnik a viszketés, pír, fájdalom.
A dōTERRA Frakcionált Kókuszolaj teljesen természetes bázis olaj, amely könnyedén felszívódik, ezáltal ideális olaj külső kezelésekhez. Bőrápoló hatása nyugtató védelmet nyújt, anélkül, hogy a pórusokat eltömítené és kiválóan alkalmas száraz, problémás bőrre. A bőrt selymesen simává teszi, nem zsírossá, mint néhány más, növényi eredetű bázisolaj. Optimálisan oldható minden illóolajjal, illetve színtelen, szagtalan, nem hagy foltot és nem avasodik.
illolajok hatasa meddig

Tárolás

Az illóolajok tárolása során minőségrontó tényező lehet:
– a levegővel való érintkezés
– olajban visszamaradó víz
– tárolási hőmérséklet
– fény
– műanyag tároló
Ezen tényezők kiküszöbölésére kell törekedni: légmentesen lezárva, sötétítettüvegcsékben, hűvös helyen kell tárolni – így több évig is eláll. Ha vízzel vegyítjük az illóolajokat (például citromolajat levegő/tárgyak fertőtlenítésre), lehetőleg csak kis mennyiségben tegyük, amit néhány nap/hét alatt fel is tudunk használni.

Vérnyomás

Az illóolajok használata során jó tudni, hogy melyek vannak befolyással a vérnyomásra.
Vérnyomás emelő tulajdonságú illóolajokrozmaring, geránium.
Vérnyomás csökkentő tulajdonságú illóolajok: ilang ilang, majoránna, eukaliptusz,levendula, muskotályzsálya, kúszó fajdbogyó.
Vérnyomás szabályozó tulajdonságú illóolajok: citrom, zöld citrom, fenyőtömjén.

Bőrérzékenység

Amikor túl töményen kerülnek a hatóanyagok egy pici felületre az illóolaj használat során (véletlenül többet cseppentünk, vagy a bőr azon a részen érzékenyebb), a testünk azonnal jelez: bőrpír, viszketés, fájdalom, húzódás jelentkezhet. Ilyenkor néhány csepp hordozó olaj segítségével könnyedén szétoszlathatjuk nagyobb felületre, így azonnal megszűnik a kellemetlen reakció.
FIGYELEM:  az esszenciális olaj vízben nem oldódik; viszont hidegen préselt növényi olajokban, mézben, tejben igen: utóbbiakat használhatjuk hordozóként.
Megelőzésképpen ajánlatos kézügybe tenni egy hordozó olajat, illetve fokozottan figyelni, hogy kis mennyiség jusson egy adott bőrfelületre.  Legelső használatkor a könyökhajlatba cseppentve ellenőrizhetjük le, hogy a személy/gyerek allergiás-e az illető illóolaj valamelyik összetevőjére.
Az esszenciális olajok természetes módon biztonságosak. Azonban figyelni kell arra, hogy tömények, rájuk különösen igaz, hogy “a kevesebb néha több”. Óvatosan kell őket használni, betartva a figyelmeztetéseket és használati utasítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése